آئین نامه و خط مشی وجين منابع در كتابخانه
براي داشتن مجموعهاي پويا و مرتبط با اهداف کتابخانهها ضروري است مجموعهای از کتابها به صورت منظم وجين شود. وجين ميتواند در رابطه با انواع منابع و با توجه به اهداف زير صورت گيرد:
ماده 1: اهداف وجین منابع کتابخانه
1- ایجاد فضای مناسب و کافی برای منابع موجود و جدید 2- پویایی مجموعه منابع کتابخانه 3- تسهیل و تسریع در دسترسی به منابع موجود
4- صرفه جویی در وقت کارکنان برای جابجایی منابع
ماده 2: معیارها و ضوابط وجین
1- منابع فرسوده، مستعمل که ارزش علمی و یا تاریخی ندارند و نگهداری آنها موجب اشغال فضا، صرف هزینه نگهداری و آلودگی سایر منابع خواهد بود. 2- منابع درسی که به مرور زمان اعتبار محتوایی خود را از دست داده و کم ارزش شدهاند. 3- نسخههای تکراری و مازاد بر نیاز و نیز، ویرایشهای قدیمی کتب حوزه علوم پایه و بالینی که به طور منظم ویرایشهای جدید آنها منتشر میگردد و در کتابخانه موجود است. در صورت نیاز به نگهداری یک نسخه از ویرایش ماقبل منبع در کتابخانه ضروری است.
ماده 3: منابع مستثنی از وجین
1- منابع نفیس، تاریخی و هنری و کتابهای عمومی
2- منابع مرجع از جمله اطلس ودیکشنریها در حیطه علوم پزشکی
3- منابع هسته در هر رشته تحصیلی
4- مجلات انگلیسی و فارسی
5- پایان نامه ها
ماده 4: اعضاء کمیته وجین منابع در کتابخانههای دانشکده/مراکز آموزشی-درمانی عبارتند از:
1- مسئول کتابخانه
2- کارشناس بخش مرجع و یک نفر مسئول میز امانت 3- مسئول آموزشی واحد
4- معاونت تحقیقات و مدیر پژوهشی دانشگاه
5- معاونت آموزشی دانشگاه
6- مدیر یا معاونت پشتیبانی واحد 7- مسئول حسابداری واحد
8- مسئول بایگانی راکد دانشگاه
ماده 5: مراحل انجام وجین
1- کتابخانه موظف است براساس معیارهای ذکر شده در ماده دو و سه، به شناسایی و انتخاب و جمع آوری منابعی که باید وجین شوند بپردازد.
2-کتابخانه ها باید لیست کتابهایی را که میخواهند وجین کنند به اطلاع کتابخانه های دیگر برسانند تا در صورت نیاز بعضی از کتابها در کتابخانه های دیگر دانشگاه تحویل آنها گردند.
3- مسئول کتابخانه لازم است پس از شناسایی منابع وجینی، اعضای کمیته وجین را جهت بررسی و تصمیم گیری نهایی در جریان قرار دهد.
4- تعداد منابع وجین شده در هر نوبت بایستی متناسب با تعداد کل منابع موجود در کتابخانه باشد.
5- کتابخانه بایستی نسبت به جایگزینی به موقع منابع وجین شده اقدام نماید.
6- وجین منابع از مجموعه کتابخانه به صورت مستمر و در هر سال برای دانشکده ها زمانی که دانشجویان تعطیل میباشند و برای مراکز آموزشی درمانی که همیشه مراجعه کننده دارند باید در زمانی که مراجعه کننده کمتری دارند و یا در ساعات غیر اداری صورت گیرد که خللی در کار کتابخانه صورت نگیرد و هیچ کتابخانه ای نباید به سبب وجین کردن تعطیل گردد 7- منابع وجین شده در برنامه اکسل (شامل: عنوان، مولف، سال نشر، شماره ثبت) و به همراه صورتجلسه کمیته وجین، به مسئول بایگانی راکد ارسال تا نسبت به بردن آنها اقدام گردد. همچنین، کلیه منابع وجین شده در نرم افزار کتابخانه واحد مشخص گردند.
ماده 6: هرگونه تغییر در مفاد این آییننامه به پیشنهاد مسئول کتابخانه و تصویب معاونت تحقیقات و مدیر امور پژوهشی دانشگاه امکان پذیر بوده و مراتب به کتابخانههای تابعه اعلام خواهد شد.
|