مقدمه :

ارتباط دانشگاه و صنعت به عنوان یکی از شاخص‌های اساسی توسعه، بسیار حائز اهمیت است. در جهان رقابتی امروز، توسعه ملی به دغدغه‌ی همه‌ی کشورها تبدیل شده و در این راستا، ارتباط دانشگاه و صنعت باعث افزایش نوآوری، انتقال دانش و تکنولوژی می‌شود

. دانشگاه و صنعت دو رکن اساسی توسعه در جامعه ما محسوب می‌شوند و همکاری بین این دو، شرط لازم برای موفقیت و شتاب بخشیدن به فرآیند توسعه پایدار است.دانشگاه‌ها به عنوان تأمین کننده نیروی انسانی متخصص و بسیاری از توانایی‌های علمی، تحقیقاتی و آزمایشگاهی مورد نیاز صنایع عمل می‌کنند. همچنین، مراکز صنعتی برای بهره‌گیری از فناوری مورد نیاز خود، علاوه بر نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده، به تحقیق و توسعه نیز نیاز دارند.در واقع، نقش آموزشی دانشگاه در فرآیند توسعه با تربیت نیروی انسانی مورد نیاز برای توسعه صنعتی و نقش پژوهشی دانشگاه در پژوهش‌های بنیادی و کاربردی، شرط لازم برای موفقیت توسعه صنعتی و اقتصادی است.

صنعت نیز برای بقا، رشد و توسعه خود، لازم است با تحولات علمی و فناوری همگام شود. در نتیجه، نیازهای متقابل این دو قطب و در نهایت تسریع فرآیند توسعه، ضرورت برقراری ارتباط دانشگاه و صنعت را تعیین می‌کند. با توجه به کمبود مشارکت بخش خصوصی و صنایع در فعالیت‌های پژوهشی، نقش دانشگاه در ارتباط با صنعت بسیار حائز اهمیت و ضروری است. در اقتصاد نوین و اقتصاد مبتنی بر نوآوری، ارتباط دانشگاه و صنعت به عنوان امری حیاتی و اجتناب ناپذیر، قلمداد می‌شود. دانشگاه‌ها در ادامه مأموریت‌های آموزشی و پژوهشی سنتی خود، در نظام ملی نوآوری در توسعه فناوری و کارآفرینی نیز نقش فعال دارند.

به عنوان مثال، دانشگاه‌ها می‌توانند با برگزاری کارگاه‌های آموزشی، همایش‌ها و سمینارهای مشترک با صنعت، فرصت را برای تبادل اطلاعات و تجربیات بین دانشمندان دانشگاه و صنعت فراهم کنند. همچنین، ایجاد مراکز تحقیق و توسعه مشترک بین دانشگاه و صنعت، می‌تواند به توسعه فناوری و ارتقای کیفیت تحقیقات در کشور کمک کند.در کل، ارتباط دانشگاه و صنعت، اگر به درستی برقرار شود، باعث افزایش توانایی‌های علمی و فنی کشور در فرآیند توسعه، ایجاد شغل و درآمد، ارتقای سطح زندگی مردم و توسعه پایدار می‌شود. بنابراین، دولت، سازمان‌های دانشگاهی و صنعتی و دیگر نهادهای مرتبط، باید با همکاری و تعامل بیشتر، این ارتباط را تقویت کنند و به منظور توسعه پایدار، راهکارهای مناسب برای همکاری بین دانشگاه و صنعت را اجرا کنند.

 

دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به عنوان یکی از واحد های مرکز نوآوری و توسعه سلامت دانشگاه، به صورت تخصصی به همکاری و ارائه خدمات به صنایع، سازمان‌ها و جامعه می‌پردازد. این دفتر ارائه خدمات فنی و مشاوره‌ای و انجام طرح‌های تحقیقاتی و خدماتی با نهادهای برون سازمانی (مراکز صنعتی، سازمان‌ها، ارگان‌ها و مؤسسات) را در قالب انعقاد قرارداد بین طرفین ارائه می‌دهد. همچنین، با انعقاد موافقتنامه و تفاهم‌نامه‌های همکاری با نهادهای برون سازمانی، دفتر ارتباط با صنعت برنامه‌ریزی و اجرای بازدیدهای علمی از مراکز صنعتی و ایجاد تسهیلات جهت بازدید از امکانات و مراکز پژوهشی دانشگاه برای مراکز و مؤسسات و صنایع خارج از دانشگاه، امکان استفاده از ظرفیت‌های دانشگاه را فراهم می‌آورد.

 

این مرکز با جمع‌آوری و تهیه اطلاعات لازم از نیاز های صنایع و انتقال آن به دانشگاهیان و ارائه مشاوره به اعضاء هیأت علمی دانشگاه جهت برقراری ارتباط با نهادهای برون سازمانی و عقد قراردادها و تفاهم‌نامه‌های پژوهشی و مشاوره‌ای، دفتر ارتباط با صنعت ماموریت اصلی خود را تحقق می‌دهد که شامل تحقق زمینه‌های مورد نیاز در ارتباط دانشگاه و صنعت و انجام فعالیت‌های مشترک به منظور رفع نیازهای جامعه است. به عنوان یک مرکز تخصصی، دفتر ارتباط با صنعت می‌تواند نقشی مهم و موثر در پر کردن شکاف موجود میان دانشگاه و صنعت و نزدیک کردن آنها به یکدیگر ایفا کند و از این طریق به ارتقاء سطح علمی و فن‌آوری جامعه کمک کند.

 

 ماموریت های دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه در راستای ارتباط هر چه بیشتر با صنایع :

1- بازدید منظم متقابل: برگزاری بازدیدهای منظم از سازمان‌ها و صنایع برای آشنایی با فرآیندها و نیازهای آنها، و همچنین دعوت آنها به بازدید از دانشگاه و مراکز پژوهشی، به منظور تسهیل درک بهتر از نیازهای یکدیگر.

2- نشست‌های سازماندهی شده مشترک: برگزاری نشست‌های مشترک با سازمان‌ها و صنایع برای بررسی مسائل و چالش‌های مشترک، و همچنین برنامه‌ریزی برای همکاری در زمینه‌های مختلف.

3- کنفرانس‌ها و سمینارها: برگزاری کنفرانس‌ها و سمینارهای مشترک با صنایع و سازمان‌ها به منظور به اشتراک گذاری نتایج تحقیقات و دستاوردهای جدید و همچنین بررسی چالش‌ها و مسائل مشترک.

4- انتشارات مشترک: انتشار مقالات و کتب مشترک با صنایع و سازمان‌ها به منظور به اشتراک گذاری دانش و تجربیات در زمینه‌های مختلف.

5- نمایشگاه مشترک: برگزاری نمایشگاه‌های مشترک با صنایع و سازمان‌ها به منظور نمایش دستاوردها و فناوری‌های جدید و برقراری ارتباط با مشتریان و همکاران جدید.

6- حمایت صنعتی از دانش پژوهان و انجمن‌ها: حمایت از دانشگاه و انجمن‌های علمی به منظور ترویج تحقیقات و توسعه فناوری، و همچنین پشتیبانی از دانش پژوهان در شکل‌گیری و توسعه کسب و کارهای پایدار.

7- کارآموزی دانشجویان در صنعت: ارائه فرصت کارآموزی به دانشجویان در صنایع و سازمان‌ها به منظور به دست آوردن تجربیات عملی و آشنایی با فرآیندها و نیازهای صنعت